Народно читалище "Св. цар Борис I- 1909", с. Бистрица

Кратко описание на Народно читалище

Първото читалище в Софийско, основано на 9 май 1909 година.
София, 1444 Бистрица, ул."Шопско хоро" №1
тел. ++359 2 992 2117, e-mail: bistritsa@abv.bg
председател Стефан Маджаров, секретар Венера Кривинска

Историята

Бистрица е едно от най-старите села и най-голямото подвитошко селище. Разказват, че когато Софийското поле било езеро около него имало само три села – Яна, Бояна и старо село Бистрица в месността “Фращане”. Сега населението му е над 5000 души. Един девиз на местните жители “Епа я съм бугарин, затова си вардим верата” обяснява защо в картата на І-то и ІІ- то българско царство Бистрица съществува като крепост. Бистричани имат всички характерни за шопите черти – трудолюбиви, досетливи, изобретателни, силно честолюбиви, но и често консервативни. А за фолклора какво повече от “Само песни да сака човек"! Много превратности е преживяла Бистрица – и турско гонение, и фанариотска алчност, и свещеническа греховност, но населението не се е повлияло от случайни явления и заблудите на отделни личности. То здраво се държало за традициите и православието и изпълнявало предписаното. Витошката Мала Света гора е имала 14 манастира, а бистришкия манастир Св.Георги Зограф е ръководил останалите.

chitalishte-sv-car-boris-i-02-300px

Основен дарител за първото Читалище в Бистрица е Младен Ангелов – бай Денко. Бидейки отличен строител – предприемач, този родолюбив българин стои зад идеята и нейното осъществяване да се учреди Читалището. Младен Ангелов купува и ремонтира една къща на свои разноски, като негови най- активни съмишленици и помощници са учителите и свещеника на селото. Целта е постигната.

Читалището е осветено на 09 май 1909г. Мотото му било “Въздържание, просвета, честен труд”. На милото тържество след освещаването приветствие поднася министър Такев. Присъствуват и народният представител Рашко Маджаров, както и областният управител Хранов. В цяла Софийска околия това е първото читалище. Читалнята , на която първите 40 тома дарил бай Денко, станала център на просвещението. Първият читалищен Устав е дело на основателите му, а от 1930г. са приели този на Министерството на народната просвета. От 1939г. Младен Ангелов е почетен председател на Читалището. Продължение на инициативите му е дарението от 5000 лв. през 1943г. за фонд "Нова читалищна сграда". Към него се присъединява с дарение и Джеймс Баучер, кореспондент на лондонския весник “Таймс”, по време на гостуването си в Бистрица. От 1968г. Читалището се помещава в новопостроена сграда, построена от цялото население на Бистрица и Строителни войски под ръководството на генерал Захари Филипов.

Председатели на читалището са били: Младен Ангелов - почетен председател, Стоян Рангелов Ценков, Драгомир Янков Котев, Теодора Прокопова, Севда Иванова Гергова, генерал Захари Филипов, Стоил Деянов Гергов - 25 години, Стоянка Крушкина, Илия Радков Дръндов, Асен Александров – внук на Младен Ангелов, Стефан Костов Маджаров - настоящ председател.