Народно читалище "Съединение-1923" , с. Бърдарски геран

Читалището е учредено през 1923 година. Разполага с добре поддържана читалищна сграда, открита през 1958 година с обща площ от 960кв.м.: голям салон/киносалон с 350 места, балкон с още 50 места, среден салон и малка зала, библиотека, гримьорни,административни помещения, кинокабина.

Читалището е пазител на уникалния банатски български фолклор, като със съставите, които поддържа, успява да презентира самобитната култура на различни форуми в страната и чужбина. Танцов състав „Палкенче“ и Певческия състав изпълняват както банатски български фолклор, така и български фолклор от различни етнографски области.
Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран, съвместно с Кметство Бърдарски геран, организира две годишни културни събития – Международния карнавален фестивал „Фършанги“, който се провежда преди началото на великденските пости, и „Балът“, който се провежда в последната събота на август. Двете събития привличат стотици туристи и гости от всички краища на страната, както и от чужбина, което превръща село Бърдарски геран в интересно място за туризъм.

Област: Враца
Община: Бяла Слатина
населено място: с. Бърдарски геран 3259
адрес: ул."Димитър Благоев" № 46
тел.: 0885 55 13 60

Председател: Мария Караджова
Секретар: Иванчо Франев