Ако броилката свърши при теб – ти си последен

Знаете ли какво е броилка? А играта на ластик помните ли? Колко сте запознати с лазаруването – кога и от кого се изпълнява? Именно на тези въпроси отговарят група ентусиасти в Добрич, решили да покажат на децата как са играли техните майки и баби, и как са посрещали пролетта предците им. Разиграването на игрите и включването им в ежедневието на децата играе важна роля при възстановяване и съхраняване на фолклорното нематериално наследство, специфично за добричкия регион. Чрез оживяването на позабравени броилки, малчуганите се доближават до корените си и пресъздават уникалността на добруджанския край.

В проекта на сдружение „Слънчице” се включват стотици деца от различни етноси. Всички те разучват традиционни игри, броилки и обреди и се запознават с традициите на Добруджа. Помагат им родители, учители и самодейци. Хубавото е, че освен интересът на местните хора, е предизвикан и този на чужденците. 28 представители на 8 европейски държави присъстват на специално представление за игри и обичаи. Всеки показва своята любима игра от детството, характерна за родината му. На представлението Добруджа показва уникалността си с български игри и броилки, и с изработването на кукли и пана от царевична шума и всякакви природни материали. Децата-участници украсяват и керамични съдове с декоративни елементи от естествени материали. Цялото събитие е пресъздадено в специално заснет филм. 12 игри, 12 броилки и три обреда оживяват чрез децата в Добрич, и стават достъпни и приложими в тяхното ежедневие. Обичаите, записани за поколенията са Коледуване, Лазаруванеи Кукери.

Коледуване е зимен обичай за плодородие, здраве и щастие. В него участниците са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Коледарите са в традиционно празнично облекло и с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Обхождат домовете на групи, но първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището — кмета, попа, също и даскала. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Първата песен обикновено започва с думите:

„Стани нине, господине!

Тебе пеем, домакине!

Добри сме ти гости дошли,

добри гости, Коледари!”

Обичаят Лазаруване по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден. Основен обред на празника е лазаруването - обичай с любовно-женитбен характер. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Кукерството по нашите земи води началото си от преди повече от 8000 години. С него се празнува отминаването на зимното мъртвило и настъпването на лятното плодородие. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да прогонят безплодната зима, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

А ако още не се сещате какво е броилка, ето ви един пример:

„Ала бала портокала. Кой изяде кашкавала? Аз не съм, ти не си, а магарето си

ти.” Броилката е детско стихче, което се използва най-често като жребий в детските игри в България или като средство за измерване на време или на такт. Когато се използва като жребий хората, които ще участват в него се събират и един от тях започва да ги брои с броенката, като на всяка нейна сричка отговаря един човек. Човекът, с когото броенката свърши, не участва в по-нататъшното броене и изтеглил жребия е човекът, който остане последен. Когато се използва за измерване на време, броенката се произнася също

бавно и на срички. Чрез разучаването на игри, броилки и обреди, новото

поколение деца се докосва до живота, който са водили техните предци, а и правят. Добруджа един още по-интересен и запомнящ се край за българи и

чужденци.

Проектът е на Сдружение за развитие на деца „Слънчице” в Добрич, с ръководител Станислава Кръстева. Целта му е чрез проучване на фолклорната култура – игри, броилки и обреди, да се продължат традициите в добруджанския край.