Галерия проекти
Разгледай галерията
Куклата в традиционната местна култура

Малка музикална кутийка. Нежните й звуци се сливат с тихото шумолене на водата. Към тях отдалече, все по-силно и по-силно се присъединява детска глъчка. Мелодията на музикалната кутийка се разтваря във въздуха като нежен акварел. Изящна балеринка бавно прави пируети под съпровода на реката, на мекото зън – зън на кутийката, на веселите детски гласове и тънкото шумолене на царевична шума. Царевична шума. Куклата – танцьорка е тънка и прозрачна. Главичката й – малка кратунка се накланя леко напред, сякаш поздравява публиката. Полите на елегантната й рокличка се поклащат, връщат си спомена за ласките на вятъра, нежността, докато са били част от царевичната нива. Зън – зън ... . Детският смях надвива музиката от кутийката. Малката царевична кукла започва весело да подскача с глъчката. На езика на 21 век - карвинг - изкуството и майсторството да се извайват фигури и композиции от плодове и зеленчуци. На езика на традицията – сръчност, фантазия и любов.

Малки ръчички се протягат, взимат си от тънките царевични листа и започват да подреждат: дълги коси върху главичката, направена от кратунка, блузка и поличка от същата суха царевична шума, изящни крачета, отново от царевица ... цялата кукла е такава – направена с много фантазия и любов. Едно момиченце сплита грижливо плитките на своята царевична принцеса. Друго дете внимателно оформя бухналите ръкави на роклята на своята кукла-балерина, трето пък прави изящна шапцица.

Нежният поглед на учителката следи с внимание проявата на фантазия на всяко едно от децата. Тя обикаля между тях и грижливо помага на тънките пръстчета при трудните детайли. Сигурно така е било и навремето, отдавна, отдавна, когато бабите и пра-бабите на днешните момичета са били деца и са правили куклите си от царевична шума. Днес малките момичета влагат същата фантазия и любов, с огромната разлика, че техните произведения са част от един друг свят - този, в който царевичната шума оживява сред пластмасовите Барби и звездочелите понита.

Крехките балеринки от сухи листа на децата са част от големия порив на техните майки и татковци да живеят днес с традициите на вчера и ясния възглед за утре.

Малките красавици от царевична шума са част от Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и продукти на „Куртово Конаре Фест”. Те са част от традицията на типичната за региона лютеница, приготвена от най-вкусните на света домати и чушки. Те са част от традицията на местните занаяти – дърворезба, изработка на бижута, дървени изделия. И ето я традицията: състезание за домат с най-интересна форма, колекция от най-много сортове домати, най-голям червен, жълт, зелен пипер и люта чушка, пипер и люта чушка с най-интересна форма, най-вкусни лютеница и кетчуп - домашно производство, най-вкусно традиционно ястие ...

Така живеят в Куртово Конаре – пазят днес онова, което е дошло от миналото, за да го предадат утре като живо наследство. Малки кукли от царевична шума. На езика на 21 век - карвинг - изкуството и майсторството да се извайват фигури и композиции от плодове и зеленчуци. На езика на традицията – сръчност, фантазия и любов.