Мозайката - не само история

Проект "Мозайката - не само история", включва обучение и демонстрации на изработването на пана с древната техника мозайка, красили дворците на нашите царе.

Велики Преслав – не просто история

За старата столица, за хората, за традициите...

Екипът на Фондация OPEN SPACE и местната общност на Велики Преслав се връщат към едно позабравено минало. Връщат се с поглед към бъдещето за да открият съкровището на декоративна мозайка.

В рамките на 4 месеца проучват образци и влияния в изкуството на мозайката, датиращи от 3 в. преди Христа, и мястото на Преславските майстори, оставили своя отпечатък както в интериорния дизайн, така и в иконографията и християнската култура. Събират и описват (вж. „История на мозайкта“, изд. Фондация Open Space) 84 образци с произход от Месопотамия, Римската, Византийската и Отоманска империи и стигнат до началото на 21 в., за да видят какво днешните майстори правят, за да украсят ежедневието ни и да създадат настроение от цветове и форми.

Двама местни майстори – Петя Мод и Калин Къров, отворят вратите на своите ателиета, за да създадат няколко образци на съвременна мозайка, които сега украсяват града и радват както местните хора, така и гостите на старата столица. Създадени са: пано с мотиви от българска шевица; пано с думите на Вазов – „И ние сме дали нещо на света“ – визирайки славянската азбука и възможността да запазим писмени документи за историята; маса, цялата в инкрустации; дървена скулптура – с букви от кирилицата и глаголицата и една табела.

Така проектът изтупва прахта от този красив занаят и показа съвременните опити на двама майстори от района да съживят и продължат това изкуство – мозайката. Използвайки стъкло, керамика и дърво, паната, които те произвеждат са интригуващи и уникални, далеч от производството за широка употреба. А днес  майсторите са изправени пред предизвикателството да оживят тази техника и да я превърнат в емблема на района, повод за гордост и покана към туристи и гости на Велики Преслав.