Галерия проекти
Разгледай галерията
Мънистените накити - традиции и съвременност

Родопските чанове сами композират своята мелодия. Вятърът леко ги почуква и така импровизацията им става истински джем сешън с шума на планината – на тревите, на дърветата, на цветята, на мистерията на една величествена планина. Музиката на чановете е естественият дъх на Родопа. Духът на планината е техният дух – горд и суров, многоцветен и ласкав, открит и потаен. Цветовете на планината са естествената философия и естетика на хората тук. Червеното пази от уроки, синьото е за късмет, зеленото носи богатство – стари поверия, вплетени в традиционните накити на Родопите.

Мънистата се подреждат едно до друго в стройна хармония и пренасят традицията напред. Те се нареждат в изящни гривни и гердани, в колани и чанти, в други аксесоари и украшения. Тяхната тайна идва от миналото на Родопите, за да даде красота и радост в живота на днешните хора.

Мънистата са истинска страст. Особено за момичетата и момчетата, които разгадават тайната им бавно и полека, всеки ден. С упоритост и фантазия, децата сътворяват изящни стъклени великолепия. Пред всяко от тях бял лист хартия, на него разпилени пъстроцветни мъниста, тънки игли, тънки конци, тънки куки за плетене ... любов и майсторство. Червеното пази от уроки, синьото е за късмет, зеленото носи богатство – стари поверия, разплетени от сръчните пръсти на младите родопчани. Те прибавят и розово, и лилаво, и жълто, те прибавят от себе си новото днес, което ще предадат като традиция на своите деца.

Защо мънистените накити са традиционни за Родопите?

Как са се появили тук?

Как навремето са изработвали мънистата?

Как са ги оцветявали? ...

Има още толкова неразгадани интересни въпроси. Младите хора на Смолян се опитват да намерят отговорите им чрез творчество и усърдие. Те се събират в залата на читалището, както някога бабите им на седенки и се „наднизват” – всеки, в стремежа си да направи по-красив накит, по-фино изработен, по-изящен и шарен.

Защото, от стари времена се знае, че червеното пази от уроки, синьото е за късмет, зеленото носи богатство – стари поверия, вплетени в традиционните гривни и огърлици на Родопите. Цветовете на планината са естествената философия и естетика тук.

Родопските чанове сами композират своята мелодия. Вятърът леко ги почуква и така импровизацията им става истински джем сешън с шума на планината – на тревите, на дърветата, на цветята, на мистерията на една величествена планина. Музиката на чановете е естесвеният дъх на Родопа, багрите на планината са цветовете на мънистата.