На седянка в Боровец

Проект на: клуб "Ръкоделие"

Проектът цели запазване и развитие на самоковското живо наследство в лицето на самоковските майсторки - занаятчийки,съхранили типично женските умения на българката, практикувани от нашите баби, майки и сестри – плетене, бродерия, дантела, различни техники на изброените.

Клуб на традициите

Много музеи имат красиви сбирки, витрини със стари предмети от миналото, които разказват истории. Но колко от тях могат да оживеят под ръцете на сръчни българки, съхранили умения научени от техните майки и баби. Будният дух и желанието да съхранят старото знание е в основата на жените от самоковския клуб „Ръкоделие“. Благодарение на тях, преди няколко години самоковската традиция за плетене на дантела, вече си има свой дом, в една от най-красивите възрожденски къщи в центъра на града. Там жените се събират и там предават своите знания, на млади и стари.

През изминалата година, отново с подкрепата на ФРГИ и финансирането от Фондация „Америка за България“ клуб „Ръкоделие“ Самоков, реализира вторият си проект „На седянка в Боровец”. Партньори на добрата идея са и екипът на хотел „Ела” в Боровец, Работилница Седянка, Национална Занаятчийска камара.

Проектът има за цел да осигури на членовете на клуба достъп до директен пазар, на който да покажат и продават изделията си, а от друга страна да оцвети туристическия живот в известния зимен курорт с една нова и различна атракция.

Всеки от посетителите на организираните базари, може да види и сам да опита да изработи шевици и дантели, да направи резбовани свещи, да работи на грънчарско колело. За децата е създаден специален кът, където да могат да творят под вещото ръководство на майсторите. Организирани са работилница за израбтоване на предмети от естествени материали – вълнени и копринени конци, плъстена жива вълна.

С помощта на програма „Живо наследство“ и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е закупеното оборудване – витрини, рафтове, дисплеи за бижута и др., с което организирането на Седянката в Боровец, може да се превърне в една добра традиция.