Галерия проекти
Разгледай галерията
Пламък в Къкрина

Проектът на организацията от село Къкрина, има за цел да върне интересът към восъкарството и пчеларството в региона. За целта се организират срещи и се събират разкази, спомени и житейски случки, свързани с восъкарството. Срещи със стари пчелари и восъкари в село Къкрина. Лекции за свойствата на пчелния восък, за неговото приложение в медицината и в бита бяха на втория семинар.

Пламък от миналото

“Пламък в Къкрина” е проект, който има за цел да възроди восъкарството и восъколеенето, като основен занаят, характерен за къкриненци в миналото. Да извади от работилниците на старите майстори, тези позабравени занаяти и да стопли с тях хората в настоящето. На срещите проведени в рамките на проекта се събира цялата общност, възрастните разказват спомени за този занаят, младите с интерес слушат всичко свързано с восъколеенето и така пламва пламъкът у всички доброволци към традицията, красотата и самоусъвършенстването.

След това идва време и за практическите занятия, в които всеки участник провокира своята сръчност, въображение, талант, приемственост между стари и млади. Всеки от участниците създава уникални декоративни свещи от чист пчелен восък, а материалите за изработването им отново са дарени от съмишленици, за които възстановяването на традицията е важно. Най-интересно е, разбира се за най-малките. Децата, които посещават уъркшопите, с много фантазия създават восъчни фигурки на различни животни и любими предмети, вплитат любов и отношение, и по-малко игра. За да може това старо знание да оживее и да се предаде.

В момента всичко изработено по проекта, може да бъде видяно в постоянната експозиция в центъра на село Къкрина, където са изложени около 200 декорирани восъчни свещи.