Сакралната мистика на самодивските игри

Проект на: СНЦ ”Бага-тур”
Пресъздаване на древни танци и ритуали

Проектът на СНЦ "Бага-тур", Стара Загора се развива в различни направления, като обучения и лагери, популяризиране на прабългарския лък, занимания с езда, пресъздаване на танци и обичаи. 

Оживели митове и легенди

Мръква се. Време е. И тази вечер няколко красиви девойки ще се съберат на хорището в най-непроходимата гора на Пирин. И тази вечер босите им нозе ще затанцуват върху черната земя, а белите им рокли ще се превърнат в дълго, нереално хоро, съпроводени от мелодията на кавала. Точно в полунощ ще влязат, за да се изкъпят в близкия извор и после пак ще пеят и танцуват. Омагьосващи танци и пленяващи песни. При развиделяване ще бързат да се скрият, да не би слънцето да ги свари. Да не ги види денят. Но утре вечер пак ще дойдат, за да изиграят своя нов, магичен, самодивски танц.

Картини от думи и музика, това е филма, посветен на едни от най-интересните персонажи в българската митология - самодивите. Сега на бял свят излизат заровени в миналото ни ритуали и наричания, оживяват в звук и картина и пренасят зрителите в нереални светове и времена.

„Живеели в онез времена стари и чудни, дивни създания"

Самодивите са много интересна и различна част от българския фолклор. Именно затова група "Пагане" към прабългарска школа за оцеляване "Бага-тур" се занимава с изучаването на тези древни мистериозни обичаи и ритуали. Момичетата от "Пагане" се стараят да възродят мистиката и танците на самодивите по един интересен и красив начин, с помощта на тези древни създания, които някога се вярвало, че са съществували по нашите земи.

Група за древни танци и обичаи "Пагане" е част от Прабългарската Школа за оцеляване "Бага-тур" в Стара Загора. Красивите танци на самодивите, занимания по езда, стрелба с лък и други атрактивни начини за показване на древното минало и митология е начинът, по който момичетата от "Бага-тур" успяват да претворят красотата и да пробудят българския дух.

Момичетата от „Пагане“ представиха на фестивала "Живо наследство 2014" самодивски танц пресъздаващ тайнството и почитта към цветята на митичните горски създания самодивите. Както и боравене с бич и стрелба с лък срещу зооморфно същество, отново част от митологията на дедите ни. Заниманията им включват още: Oбредни танци, преплетени с теми от древни ритуали и легенди. Пресъздаване и популяризиране на вече позабравени български обичаи като Лазаровден, Пеперуда, Еньова буля и други.

С подкрепата на програма „Живо наследство“ на ФРГИ, младежи и девойки от прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ събират истории, пресъздават танци и успяват да създадат филм, посветен на самодивските игри и ритуали. Целта им е да повишат интересът към българското нематериално фолклорно наследство, чрез нетрадиционно представяне на самодивите. Филмът става възможен по проект „Сакралната мистика на самодивските игри”.