Галерия проекти
Разгледай галерията
Торба с тайни от планината

Проектът се осъществява в пряк диалог между различни групи на общността и чрез партньорства с организации и институции със сходни цели. В дейностите  участват ученици от ПГПИ – Смолян. Проектът има и  последващ ефект свързан с допълване и обогатяване предлаганите за културен туризъм дестинации.

Тайни от планината

Съкровища от бабината ракла оживяват по неповторим начин в ръцете на учениците от смолянското училище за изкуства. Вълшебни плетеници, пъстри торби и радостта да твориш нещо ново по древна традиция, така както са го правили стотици години преди теб...

Смолянският район е известен с древната техника за обработка на вълна. Техниката се нарича плъст и е използвана още от прабългарите. В процеса на работа вълната се багри с различни цветове, които се подреждат в определена композиция върху платно. Полива се със студена сапунена вода, след което или се сплъстява с ръце, или се увива на прът във формата на руло и се бие с твърд предмет.

С възраждането на тази древна традиция се заема екипа на Училищното настоятелство на професионална гимназия по приложни изкуства, гр. Смолян по проект „Торба с тайни от планината“ по програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Благодарение на нея учениците имат възможността да преоткрият и съхранят местното културно наследство, да се докоснат до нишката на вековна мъдрост и сила, да споделят съкровени тайни, втъкани с много любов.

Планината и хората разкриват пред тях чудните плетеници на своите багри и споделят дълго пазени тайни за да може младите хора да преоткрият скрития смисъл, притаената енергия и творческия заряд на едно минало в настоящето...