„Пазители и традиции“ е част от Нощ на изкуствата 2016 в Стара Загора

„Пазители и традиции“ - пътуващата изложба на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ гостува на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора и ще бъде част от традиционната за града Нощ на изкуствата 2016 г.

Нощ на изкуствата започна в Стара Загора преди 11 години. За първи път направихме това събитие през 2005 година като Нощ на галериите и музеите. Но към тях още от началото се присъедини и Библиотеката. Провежда се последният петък на месец септември.“, споделя Снежина Маринова – библиотекар в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Освен „Пазители и традиции“, вечерта на 30 септември посетителите на библиотеката могат разгледат и изложба за карикатури, могат да участва в уъркшоп по карвинг и да се насладят на различни музикални изпълнения. Програмата започва от 19:00 часа.

Изложбата „Пазители и традиции“ се вписва много добре в цялостната картина на събитието. Обикновено през тази Нощ в библиотеката идват около 3 хил души, така че ще срещнем много мои съграждани, а и гости ще могат да я разгледат. Наистина изложбата много красива, пищно красива и интересна като кадри и ситуации, затова се радвам, че стана част от събитието.“, допълва г-жа Маринова.

Град Стара Загора е шестнадесетото населено място, в което изложбата гостува. До момента тя е видяна от над 50 000 души в София, Кюстендил, Шумен, Добрич, Бургас, Варна, Слистра, Търговище, Ловеч и селата Бистрица, Пожарево, Победа, Бърдарски геран, Сейдол, Ясен. До момента тя е видяна от над 5 000 души в София, Кюстендил, Шумен и селата Бистрица, Пожарево, Победа, Бърдарски геран и Сейдол.

„Пазители и традиции“ съдържа 20 снимки представящи забравени традиции, обичаи, празници и фестивали от миналото на българина. Автор на снимките е фотографът Радич Банев.

Фотографиите са вдъхновени от 20-те проекта, подкрепени през 2014 г. година по програма „Живо наследсто“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всеки един от проектите цели съхраняването на културното наследство от всички райони на страната. Снимките са направени по време на фестивала „Живо наследство 2014", организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в рамките на едноименната програма.

Повече за Фондация „Работилница за граждански инициативи“ можете да научите от тук