Галерия проекти
Разгледай галерията
Плетена нишка

Проект „Плетена нишка“ се реализира от сдружение „Знание“ Ловеч в партньорство СОУ „Тодор Кирков“.

Плетени истории

Всичко започва с идеята да се ангажират младите хора от Ловеч в изследване, опознаване и популяризиране на културното наследство на града. Част от това знание е плетенето, така добре познато в миналото и малко позабравено в настоящето. В проекта се включват и опознаване и популяризиране на дейности от традиционния празничен календар на района.

С тази цел се организират и срещи между носителите на старо знание в лицето на занаятчии и жени съхранили традицията в плетенето. Младежите и децата от детски градини с удоволствие участват в организираните „работилници“ и с любопитство изучават различни техники. В рамките на заниманията децата и младите хора се включват и в опознаване и придобиване на умения за плетене (текстил и ракита) и оживяването на характерни празници от местния традиционен календар.

Основната тема е свързана с плетене и плетива, като домашен занаят и плетене от леска и ракита (кошничарство). Провеждат се срещи с възрастни жени умеещи да плетат от Ловеч и селата Йоглав и Гостиня и други срещи със занаятчии. Участниците работят в шест работилници, а в дейностите се включват и родители.

„Децата с голямо желание изработваха кукли, които представят шест традиционни празника (от Коледа до Еньовден). Беше изнесено представление за избраните празници пред деца от детската градина. Проектът завърши с изложба/уъркшоп. Посетителите се запознаха с двата занаята и сами опитаха да изработят малък плетен предмет“, разказва Ралица Попова от Сдружение „Знание“ и продължава „Интересно беше да се види как децата в междучасието сядат и плетат, както са го правили бабите на седенките в миналото. Затова желанието ни е да продължим да работим в тази посока, като разширим кръга от участници и съответно традициите, които да изучаваме. Най-важно за нас, като организатор е, че децата научиха повече за традиционните занаяти плетене и кошничарство, възрастните видяха уменията си през друг поглед.“