Галерия проекти
Разгледай галерията
От огнището до съвременната кухня на моя край

Усилията на екипа на Народно читалище „Гео Милев-1954" от дълги години са насочени към съхраняването на местния бит и популяризирането му в страната и чужбина. Изградената действаща занаятчийска работилница към читалището е продължение на сериозната работа на читалищните дейци за съхранението на цялото нематериално културно наследство на Момин проход и района.


От огнището на баба до днес

Млади и стари, всички са се събрали около масата. Бъдни вечер е! Топло е, чува се детски смях, а от трапезата се носи приятния мирис от вкусни гозби. Трапезата тази вечер е тържествена, тъй като това е последният ден от коледните пости. Ястията са постни и са нечетен брой – 7, колкото са дните от седмицата. В средата е празничната пита с късмети, а около нея има варено жито, варен боб, сарми с ориз, ошав, баница с тиква и други. Всяко ястие е символ, история, изкуство.

Това не е забравен спомен от детството. Това е традицията, която жителите на град Момин проход пазят и до днес. От няколко години насам екипът на читалището в града се стреми да съхрани местния бит и да го популяризира в страната и чужбина. Възраждането на традицията и изкуството за приготвяне на обредни ястия, носещи отпечатъка на времето е последният етап, с който се затваря кръга за оживяване на нематериалното културно наследство в региона. Всичко това става възможно чрез проект „От огнището на баба до съвременната кухня на моя край“ по програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Издирвайки корените на характерните за района рецепти, екипът на читалището открива, че за всеки празник се приготвя специална обредна погача. Върху обредния хляб се изобразява символиката и смисълът на всеки празник. Хлябът съдържа раждането, умирането, възкресяването. И днес в занаятчийницата в Момин проход не само ще ви кажат как се приготвят български традиционни специалитети, не само ще ви покажат как се правят, но и ще ви поканят да опитате от тях.