Галерия проекти
Разгледай галерията
Живата сила на природата и традициите

Проектът е свързан с възстановяване връзката на хората с лечебната сила на билки и възстановяване автентичността на празникът на билките „Еньовден“. Проектът е свързан с проучване на ритуалите и обичатие свързани с празника. Еньовден в миналото, обучение за лечебните свойства на билките и превръщането на празника във възможност за местната общност да популяризира и съхрани традициите, са част от целите на проекта.


Мистерията „Еньовден“

Цялото село се е събрало на поляната в очакване на изгрева. Няколко млади жени с дълги бели ризи се приближават една до друга и правят кръг. В него обличат „Еньовата булка“, пет годишно момиченце, и тя с дълга бяла риза и червено було, а на главата - сребърна пара и венец от еньовче. Всички тръгват боси по тревата на път за селото. Освен няколко баби, които остават да въведат своите внучки в тайнството на гадателството. На път за селото момите носят на рамене „Еньовата булка“, а мъжете търкулват момчетата в тревата, като всички събират капчици роса в шишета и берат билки. Част от водата ще дадат на болен за да го излекуват, а другата ще пазят за догодина. Останалите на поляната баби – гадателки и внучки, след тръгване на шествието към селото правят кръг от два обрача, като бабите са във външния обръч, а момичетата във вътрешния. Всяка баба прошепва на ухото на внучката си басни и гадания, които знае и кара внучката си да и ги повтори шепнейки, след което всички се завъртат срещу часовниковата срелка с вдигнати над главите си ръце и тръгват да берат билки. Смята се, че на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце.

Това е само част от мистерията „Еньовден“, която разкриват възрастните хора от село Бяга, област Пазарджик. Там „Еньовден“ се празнува от незапомнени времена до около преди 15 години. Празникът се провеждал в местността „Манастира“, в която през 2006 година от благотворително събрани средства се изгражда параклис върху руините на манастир. Това мотивира жители от селото да издирят корените на обичаите, да възстаноявят и популяризират автентичността и уникалността на „Еньовден“ и да изучат какви са лечебните свойства на билките. Днес, всичко това става възможно благодарение на проект „Живата сила на природата и традициите“ по програма „Живо наследство“ на ФРГИ.