Машина на времето

Проектът цели да провокира интересът на младите хора към традициите и обичаите в контекста на опазване на културно-историческото ни наследство и национална идентичност. За целта е реализирана информационна кампания сред младежи и ученици, както и набиране на доброволци участници в проекта.

Машина на времето

„Машина на времето“ беше проект на Сдружение „Фокус – Европейски център за развитие“ с който обърнахме поглед към нашето минало, като направихме пътуване през годините и се учихме от нашите предци. Чрез проекта „Машина на времето“ успяхме да включим участници от различни възрастови групи, изградихме мост между поколенията и се учихме едни от други. Чрез пропътувахме през годините и вековете, докоснахме се до миналото, бъдещето и настоящето, разкрихме стари спомени, забравени традиции и обичаи. Играхме игрите на нашите прародители. В рамките на няколко месеца реализирахме различни работилници – шивачество, грънчарство, готварство, дърворезба, бит, култура, история и много други. Във всяка една работилница участниците се учеха на стари занаяти и обичаи, придобиваха знания. Проекта беше направен защото винаги имаме нужда да погледнем назад във времето, да видим от къде сме тръгнали, как сме се развили през годините. По този начин смятаме, че всеки един от участниците ще може да погледне напред в своето бъдеще и да определи ясно своите цели и мечти, които иска да постигне оповавайки се на миналото и на уменията и познанията на своите предци. Да не забравяме, че проекта даде шанс да постигнем положителна практическа промяна в живота на гражданите от Пазарджик, чрез реализиране на различни дейности, свързани с опазването и оживяването на местното културно наследство. Проекта изгради знания и умения у младото поколение за запазване и оживяване на местното културно наследство, основани на доброволно участие и самоинициатива.

След приключването на проекта „Машина на Времето” може да се върнем назад в началото, в самият старт на проекта и да преоткрием, че пътуването си заслужава и бихме го повторили отново и отново. Пътувайки с машина на времето разбрахме, че можем да възродим културата, бита и обичаите, занаятите и традициите от миналото на нашия край. Всички заедно ръководители, участници, доброволци и граждани на Пазарджик, допринесохме за опазването на местното фолклорно, материално и нематериално културно наследство на нашият град.