Галерия проекти
Разгледай галерията
Бабо, какво е това?

Внучето пита, бабата отговоря

Всички говорим за скъсаната връзка мужду поколенията, за липсата на комуникация и адекватно предаване на информацията. В село Радилово, освен че се опитват да върнат разговорите между възрастните хора и техните внуци са избрали да го направят, през най-увличащата дейност за деца - играта.

Като разговор между баба и внуче е конструирана основата на проекта „Бабо какво е това?“. Интерактивна игра за деца на възраст между 3 и 5 години, но за радост на организаторите, към нея проявяват интерес и 10 годишните.

Проектът, подкрепен по програма „Живо наследство“ на ФРГИ въвлича децата и младите хора от селото, в идеята за опазване на културното наследство и утвърждава ролята на читалището, като инициатор в създаване на атрактивни дейности с цел развитие на културния туризъм в региона. С помоща на играта децата по интересен и достъпен начин научават нови думи развиват навици, свързани с ежедневните процеси от миналото, като: мелене, жънене, ронене на жито от ръкойка, месене на питка, биене на масло в бутилка, предене на чекрък, подреждане на софра и способности за ориентиране в намиране на предмети.

В играта могат да участват най-много двадесет и осем деца. Макетните зони са пет на брой и са взаимно свързани, пресъздаващи един ден от живота на един мъж и една жена. Ставане рано сутрин, работа на нивата, приготвяне на храната, отглеждане на животни, вечеря и отново лягане за сън.

Всички участници получават карти с конкретно изображение. Картите са два вида: с изображение на предмет от зона и с изображение на предмет за откриване в етнографската експозиция. Играта започва с разкриване на първа зона и завършва с пета зона. Играта се ръководи от баба. Ролята на бабата е да разказва, а участниците да слушат и наблюдават. Когато бабата посочи предмет и попита „какво?”, участникът с изображението на предмета задава въпроса „Бабо, какво е това?”. Бабата обяснява и поставя задача. При справяне със задачата участникът получава награда.