Галерия проекти
Разгледай галерията
Здрави корени - жив дух

В рамките на проекта “Здрави корени-жив дух”се пренасяме в югоизточна България, в региона на град Малко Търново. Гората над Странджа планина още от древността играе важна роля в бита на хората от района. Дърводелството тук е основен поминък. До края на осемдесетте години на миналия век в града функционира голяма работилница, в която са се произвеждали врати, маси, столове. От майсторите на дървото днес са останали едва 5-6 души. За да се съхрани историята на дърводелството в Малко Търново, участниците в проекта издирват тези занаятчии. Техните спомени, събраните архивни материали и експонирането им в постоянна изложба документират развитието на професията, опазват местните традиции.

Дейността по проекта “Здрави корени-жив дух” е свързана със запознаване на участниците с майсторите дърводелци в Малко Търново и подробното записване на устните им сведения за спецификата на работата, събирането на фотографски и документални архиви, на изработени различни изделия, подреждането им в изложба в читалището на града -“Дърводелството - спомени за бъдещето”. Интересно е прилагането на съвременни начини за популяризиране на най-новата история на дърводелството в Малко Търново - чрез изработка на любопитни сувенирни миниатюрни каручки (особено популярни в този край) и други предмети от дърво полезни във всяко домакинство - лъжици, солници, гребени, дъски, свещници.

Втората цел на проекта е от голямо обществено значение. Тя включва обучаване в занаята на трима безработни. С тези младежи се занимава стар майстор-дърводелец. В края на курса те завършват своята професионална квалификация със специално издадени за случая грамоти. Едно от помещенията в сградата на читалището е оборудвано в дърводелска работилница, закупени са необходимите инструменти и дървен материал. След приключването на проекта, от ръководството предлагат на младите майстори да продължат да работят там срещу хонорар.

В сайта на читалището е включена интернет страница за популяризиране на проекта, а представените сбирки от предмети и архиви са обявени за част от туристическия пакет, който се предлага на гостите на града. Проектът е представен мултимедийно пред широката общественост.

Тези инициативи са на принципа на доброволното участие и партньорство. Важен акцент в проекта е привличането на млади хора, за да се засили връзката и приемствеността между поколенията. Ученици-доброволци от местното училище, се ангажират с проучването на традиционния за региона занаят и опазването на културното наследство. Те посещават по домовете старите майстори, изказват им уважението си, записват спомените им, участват в уреждането на сбирките в читалището, спомагат за популяризирането на проекта. Малките ученици от ІV клас също помагат и по този начин усвояват полезни знания за историята и бита на родния край.

Голяма част от обществеността на града e ангажирана и съдейства за изпълнението на проекта. Екипът на читалището поддържа добри контакти със собствениците от Бизнес-център Малко Търново, които партнират при изпълнението на дейностите.

Ако някога пътувате из Странджа планина и се отбиете в гр. Малко Търново не пропускайте да посетите постоянната изложба “Спомени за бъдещето”, включваща снимков материал, записани спомени и изработени от дърво красиви предмети и непременно си купете като сувенир една малка дървена каручка, която да ви напомня за този край и неговите особености!