Галерия проекти
Разгледай галерията
Традиционното кулинарно наследство на Бургас през погледа на децата

Когато затворите очи и помечтаете за морето, усещате ли полъха на лекия крайбрежен бриз? Крясъците на чайките, топлите стъпки в пякъса, свежестта на прохладната вода? Незаличим спомен с привкус на сол, аромат на зелено и на вкусно приготвена риба!

-Защо тази супа е синя?

-Защото е супа от морето! ... - отговаря едно от децата.

То е мъничка част от един цял приказен свят – този на фантазията, творчеството, красотата и хармонията. Този свят е част от приказката за Рибаря и златната рибка, в който и самият и рибката все са децата. Морският свят се е приютил в детски кът в Бургас. Мястото е уютно и добронамерено, чисто като притихнало море. Всички са събули обувките си, седят на земята. Едно по едно децата се оживяват и се включват в надпреварата да показват какво е направило или нарисувало всяко от тях.

И така ... приказката започва, тази за рибаря и златната рибка, но разказана през фантазията и уменията на всяко едно от децата. И се започва: рибарят е бил бизнесмен, а рибата сьомга ... . Всичко, което е част от реалния свят на децата, влиза като образи и сюжети в класическата приказка.

Ресторант ”Куцата медуза” с детската кухня. Не, не е онази, дето майките отиват на обяд за храната на детето си, а „кухнята“ на мечтите и детското въображение. Тук до дребните кристали на орзиа и палавите топчета на кус-куса, като продукти за изтънчено ястие се мъдрят пластелини, цветни пастели, глина, мъниста, бои и още какво ли не. И веднага се питаш за менюто на тази уникална готварница, и веднага се сещаш, че тук нищо не се „готви“ по рецепта и по канон. В тази кухня всеки е експериментатор, новатор и ... дегустатор. В ”Куцата медуза” всеки е нетърпелив да му „сготвят“ обяда. И така менюто е пълно от супа до десерти. Всички са истински приказки, събрани от старите хора и разказани с любов и фантазия, на която само децата са способни. Ако нещо не се сещате да си поръчате, няма проблем: всичко е нарисувано в менюто и няма как да не се изкушите да си го поръчате. А децата, те ще ти ви направят за секунди, като аламинутите.

Определено си заслужава да посетиш ресторант ”Куцата медуза”, супата не е за изпускане!

Когато затворите очи и помечтаете за морето усещате ли полъха на лекия крайбрежен бриз? Крясъците на чайките? Запомнящ се спомен от морето е и ароматът на вкусно приготвена риба!

-Защо тази супа е синя?

-Защото е супа от морето…… Отговаря едно от децата

До него друго ми показва как се готви рибарско ястие. Рецептата е проста: 100 гр. пластелин, два листа цветна хартия, 20 мъниста, малко плат, вода от морето. Рецептата е проста всеки може да си я приготви с въображение. Поднася се с настроение!

Сега надявам, се разбрахте, защо супата е синя, а иначе заповядайте на риба на Никулден!

А когато си тръгваш от Бургас след срещата с тези деца, разбираш колко е странен всъщност света, колко неподправен и истински е през погледа на детските очи.

И нещо което си остана завинаги за нашия екип. Одата за ”брошката”, да едно момиченце ни я подари. ”Брошката” – онова малко микрофонче, което стои на ревера и записва звук!